Ciasto truskawkowe

Przepis na ciasto truskawkowe

W taką pogodę jak dzisiaj, kiedy aura za oknem nie zachęca do spacerów, najbardziej lubię się wtulić w cieplutki kocyk i zatopić w ciekawej lekturze.  Kiedy do tego mam jeszcze pachnącą, aromatyczną kawę i pyszne ciasto – jest po prostu bosko. Żyć nie umierać. A już ciasto truskawkowe … mmm bajka. 

Aby wykonać to ciasto nie potrzebujemy ani dużo czasu, ani też specjalnych umiejętności kulinarnych, właściwie żadnych 🙂 Co będzie nam potrzebne?

Składniki na ciasto truskawkowe: 

1. 2 serki homogenizowane – ja użyłam Danio – taka metoda na głoda 😉

2. 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, lub też jakikolwiek jaki mamy pod ręką byle by był koloru biało – żółtego.

3. ok 20 okrągłych biszkopcików;

4. 1 galaretka. I tutaj smak znów jest dowolny, a kolor zbliżony do czerwonego.

5. Owoce: 1/2 kg truskawek. Zamiennie mogą to być również maliny, lub poziomki.  Tylko czy wtedy nadal będzie to przepis na ciasto truskawkowe hmm 😉 Więc w tym przepisie korzystamy z truskawek. Szczególnie, że w czerwcu są one chyba najpyszniejsze. A co najważniejsze – pomagają nam schudnąć.  Pektyny, które są w truskawkach, pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. Może w naszej wersji, jako dodatek do pysznego ciasta, może mieć to znaczenie ;).

6. Okrągła tortownica o średnicy ok 30 centymetrów.

OK, mamy już wszystkie składniki, przystępujemy do wykonania pysznego ciasta truskawkowego.

Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, studzimy i dodajemy do niego serki homogenizowane. Całość ubijamy mikserem na niskich obrotach ok 3 minuty.

Na spodzie tortownicy rozkładamy gęsto biszkopty, tak aby pokryć całość. Na biszkopty wylewamy wcześniej przygotowaną masę serowo budyniową. Na masę układamy oczyszczone i pokrojone w połówki truskawki.

WAŻNE! Truskawki bardzo łatwo chłoną wodę, dlatego świeże truskawki przekładamy na sitko, dokładnie płuczemy pod delikatnym strumieniem wody, a na samym końcu obieramy z szypułek.   W ten sposób oczyszczone, nie stracą swoich właściwości odżywczych i nie nasiąkną wodą. 

Wszystko wstawiamy do lodówki i zabieramy się za przygotowanie galaretki zgodnie z opisem na opakowaniu. Kiedy galaretka będzie już wystudzona i delikatnie gęstniejąca, wylewamy ją na nasze ciasto. Całość ponownie wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. GOTOWE!

Prawda że proste. Ciasto może nie jest zbyt wyrafinowane, ale przepyszne i świeże. A co najważniejsze można je wykonać bardzo, bardzo szybko. Chwila pracy, a ile przyjemności mmmmm. Polecam.