Faszerowane pomidory

faszerowane pomidory

Dzisiejszy spacer na targowisko był nadzwyczaj udany. Uwielbiam te stragany przepełnione pięknymi soczystymi brzoskwiniami, czereśniami, świecącą papryczką, świeżutką marchewką… wszystko czerwienieje, kapie sokami i cieszy oczy. Ale najpiękniejsze są pomidory. Czerwoniutkie, pachnące … przepyszne.

Pyszne są w każdej postaci: same, w sałatce, na ciepło, jako sos … po prostu w każdej postaci. Dzisiaj jednak prezentujemy przepis na faszerowane pomidory. 

Składniki:

– 4 duże pomidory,
– sól,
– mielony pieprz,
– 100 g kiełbasy szynkowej,
– 5 łuskanych orzechów włoskich,
– 1 małe jabłko,
– 2- 3 łyżki kaparów,
– 200 g twarożku z chrzanem,
– liście zielonej sałaty.

Sposób przyrządzania:

Pomidory umyć, osuszyć, ściąć górny plasterek, wydrążyć, nasolić w środku, oprószyc pieprzem.

Z kiełbasy ściągnąć skórkę, pokroić w kostkę.

Orzechy grubo posiekać.

Jabłko obrać, przeciąć, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubej tarce.

Wymieszać twarożek z siekaną kiełbasą, orzechami, tartym jabłkiem i kaparami.

Napełnić masą wydrążone pomidory i przykryć(kapeluszem). Ułożyć na liściach sałaty.

Podawać z chlebem posmarowanym masłem.

Smacznego.