KREM BANANOWY

Banan to rodzaj  roślin z rodziny bananowatych, obejmujący około 80 gatunków.

Część gatunków dostarcza jadalnych owoców.

Słowo banan pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa banan co oznacza palec, lub afrykańskiego języka wolof, w którym rośliny te określa się mianem banaana. Dzisiaj przedstawiamy przepis na krem z tego pysznego owocu

SKŁADNIKI:

1 torebka budyniu œśmietankowego

1/2 l mleka

4 łyżki posypki czekoladowej

1 szklanka kremówki

2 banany

4 łyżki cukru pudru

WYKONANIE

Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić, zmiksować z obranymi i pokrojonymi bananami.

Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem.

Do pucharków nakładać kolejno warstwy: budyniu, posypki czekoladowej, bitej œśmietany, posypki, budyniu.

Ozdobić kleksem bitej śmietany.