KREM Z ZIELONEGO GROSZKU I PIECZAREK

Kolejne danie, którym możemy uraczyć naszych gości.  Zupa – krem z pieczarek i zielonego groszku to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

Litr bulionu warzywnego,
50 dag zielonego mrożonego groszku,
20 dag świeżych pieczarków ( mogą też być boczniaki),
cebula,
½ szkl. kremówki,
dwie łyżki oleju,
gałka muszkatołowa, pieprz, sól

Do wrzącego bulionu dodać groszek, gotować na małym ogniu ok, 15 minut pod przykryciem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na odrobinie oleju, przełożyć do groszku i chwilę razem gotować. Grzyby umyć, osuszyć, pokroić na wąskie paski, obsmażyć na pozostałym oleju, przyprawić solą i pieprzem. Z garnka wyjąć trochę groszku, zmiksować i przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki. Wlać śmietanę (2 łyżki zostawić), zagotować. Pozostały groszek i pokrojone grzyby rozłożyć do gorących talerzy, zalać wrzącym kremem. Każdą porcję udekorować łyżeczką śmietanki i lekko oprószyć gałką.