Kurczak na piwie

kurczak na piwie

Kurczak pieczony jest dobry w każdej chyba postaci. ale kurczak na piwie – to już po prostu „niebo w gębie”. Za przepis dziękuję mojej cudownej koleżance – Ani, w swojej kuchni wyczarowywuje prawdziwe cuda. Kurczak na piwie zdecydowanie jest jednym z nich.

Pyszny, chrupiący, aromatyczny … genialny. 

Co będzie nam potrzebne do przygotowania takie uczty? 

Lista zakupów: 

  • kurczak – najlepiej taki ok 1,5 kg; 
  • miód;
  • cytryna; 
  • olej;
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra; 
  • piwo butelkowe (ja preferują Warkę strong, ale tutaj pełna dowolność).

Przygotowanie marynaty: 

Ania mówi, że robi to na oko. No cóż musimy sobie jakoś dać radę ;).  Łyżeczka soli, łyżeczka czosnku granulowanego, pół łyżeczki słodkiej papryki, ćwierć łyżeczki pieprzu i ostrej papryki (no chyba że lubicie ostrzej), pół łyżeczki miodu i pół łyżeczki soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowaną marynatą nacieramy  umytego i osuszonego kurczaka. 

Tak przygotowany kurczak ląduje w lodówce na 24 godziny.

Kiedy nasz kurczak będzie „przechodził pyszną marynatą” my możemy spokojnie otworzyć piwo, przelać do wysokiej, schodzonej szklanki i popijając zobaczyć fajny film w TV – polecam „Zapowiedź” z Nicolasem Cage. Film stary, ale świetny. 

Po 24 godzinach nasz kurczak jest gotowy, aby go podrumienić. 

Butelkę z piwa dokładnie myjemy i oczyszczamy z wszelkich papierków (tak żeby nikt nie wiedział, ze piwo było w domu).  Na tak pozbawioną wszelkich śladów butelkę nabijamy kurczaka, wstawiamy do wyższego naczynia żaroodpornego. 

kurczak na piwie

 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawiamy do niego naszego kurczaka. Po ok 30 minutach do butelki wsypujemy 2 łyżeczki soli i pieczemy dalej. Czynność wsypywania soli powtarzamy co 15 minut. Po 2 godzinach pieczenia kurczak jest gotowy. Prawda, że łatwy przepis? Musicie wypróbować koniecznie. 

Smacznego

 

Przepis otrzymaliśmy od Ani Gałuszki – jeszcze raz wielkie dzięki.