Makaron włoskiej kurtyzany

Spagetti alla puttanesca – makaron włoskiej kurtyzany. Pyszny, aromatyczny, sycący i do  przygotowania w 15 minut.  Istnieje wiele teorii dotyczących pochodzenia spaghetti alla puttanesca,  podobnie jak jego nazewnictwa. Jednak najbardziej chwytliwa pozostaje teoria, że danie wymyśliły włoskie kurtyzany z Neapolu (puttana to w przetłumaczeniu kobieta lekkich obyczajów).

Chodziło im o przepis na danie bardzo pożywne, sycące i jednocześnie błyskawiczne w przygotowaniu. Najważniejsze było jednak to, aby potrawa pachniała na tyle mocno, żeby zwabiać jak najwięcej klientów do ich domów. Inna teoria głosi, że danie zostało wymyślone w latach 50. XX w. przez właściciela i szefa kuchni restauracji „Rancio Fellone”, Sandro Petti.

Położonej w rejonie należącej do Neapolu wyspie Ischia.

Szef kuchni musiał przygotować coś dla wygłodniałych gości w środku nocy, narzekając, że  wyczerpał już zapas składników na jakiekolwiek danie. Jednak goście nie dali za wygraną wołając:„ zrób coś k..z tego co masz”… Szef kuchni sięgnął więc po składniki, które zostały mu w kuchni. I tak, w ten oto sposób  powstało spaghetti alla puttanesca .  Niezależnie która z tych spekulacji  jest prawdziwa, przekaz jest jeden – makaron włoskiej  kurtyzany, to idealna  potrawa dla zabieganych!

 

Makaron włoskiej kurtyzany

A oto dokładna receptura:

250g  włoskiego spaghetti (dobrze sprawdza się Barilla )

400g puszka pomidorów bez skórki, w passacie pomidorowej

1 malutka puszka filecików anchois (30g ryby po odcieku)

w Neapolu i jego okolicach spagetti alla puttanesca robi się bez filecików anchois natomiast w rejonie Rzymu – są podstawowym składnikiem sosu.

20 oliwek – czarnych i zielonych, przekrojone wzdłuż

4 pełne łyżki drobnych kaparów z zalewy

3 cebulki szalotki

4 łyżki oliwy z oliwek

3 duże ząbki czosnku

Świeża bazylia

1 niepełna łyżeczka płatków chili

garść listków natki pietruszki, w całości, bez łodyżek

Makaron włoskiej kurtyzany

Sposób przygotowania :

  • W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente.
  • W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos: w średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany oraz  pokrojony na cienkie plasterki czosnek.
  • Dodać fileciki anchois i poddusić na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając przez
    2 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty, w międzyczasie dodać oliwki.
  • Dodać płatki chili, wymieszać i jeszcze chwilę razem poddusić. Dodać pomidory z puszki, świeżą bazylię i zagotować. Doprawić pieprzem oraz niedużą ilością soli. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut.

Na zakończenie gotowania:

  • Do sosu włożyć odcedzony makaron (nigdy odwrotnie!) następnie wymieszać i podgrzewać przez ok. 1 – 2 minuty. Wyłożyć do talerzy, posypać obficie posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Makaron włoskiej kurtyzany- gotowy .

Smacznego!