Nieprzyjemne zapachy w lodówce

Nie ma chyba nic gorszego niż nieprzyjemny zapach wydobywający się z lodówki. Nawet jeżeli utrzymujemy lodówkę w idealnej czystości, mieszanina zapachów różnych potraw robi swoje. No i przestaje być przyjemnie. Perfekcyjna Pani domu nie byłaby zadowolona  Jak temu zaradzić?

Jak sprawić aby nasza lodówka nie tylko lśniła czystością, ale również apetycznie pachniała bez względu na swoją zawartość. 

Oto cztery kroki do usunięcia nieprzyjemnych zapachów w lodówce

  1. Nieprzyjemny zapach w lodówce można zlikwidować proszkiem do pieczenia. Wystarczy włożyć talerzyk z wysypanym proszkiem do lodówki i nasz nieprzyjemny zapach znika bezpowrotnie (pamiętajmy aby go wymieniać co dwa tygodnie). Możemy również wsypać proszek do płóciennego woreczka i położyć na półce.
  2.  Po umyciu lodówki można przetrzeć jej wnętrze ściereczką nawilżoną w wodzie z olejkiem do pieczenia – WANILIOWYM lub migdałowym
  3. Połówka jabłka włożona do lodówki, również pochłonie niechciane zapachy.
  4. Dobrym sposobem na pozbycie się nieprzyjemnych zapachów w lodówce jest również wstawienie miseczki z pomieloną kawą.

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo nie lubię myć lodówki. Zawsze tą pracę odkładam jak tylko długo się da. Dlaczego tak jest? Nie mam pojęcia. Dlatego staram się utrzymywać w niej oprócz ładnego zapachu, również porządek na bieżąco. Warto więc ustalić sobie stałe miejsca, stałe półki na których ustawiam poszczególne produkty. Dzięki takiemu podziałowi nie tylko zachowamy porządek, ale również uda nam się utrzymać świeżość produktów przez dłuższy czas. 

Jak układać produkty w lodówce?  

  1. NAJWYŻSZA PÓŁKA – najcieplejsza: zarezerwowana jest dla produktów o długim okresie ważności. Są to wszystkie produkty w słoikach, lub innych opakowaniach szczelnie zamkniętych; Tam przechowujemy również ciasta. 
  2.  ŚRODKOWE PÓŁKI – to idealne miejsce na potrawy, które chcemy odgrzać w bliskiej przyszłości. Obiad, który ugotowaliśmy na dwa dni, wędzone kiełbasy, szynki. Tam możemy również umieścić sery, jogurty i śmietany;
  3. NAJNIŻSZA PÓŁKA –  tutaj układamy te rzeczy, które psują się najszybciej. Są to mięsa, ryby i wędliny które chcemy przetrzymywać dłuższy czas. Tam układamy również te produkty, które zostały już otwarte.

Dzięki tym prostym zasadom udaje się utrzymać porządek w naszej lodówce przez dłuższy okres czasu, a same produkty są świeże i apetyczne.