RYBA WIGILIJNA

Święta zbliżają się wielkimi krokami, ostatnie porządki pewno już za nami. Czas pomyśleć o tym, jakie potrawy zawitają na naszym świątecznym stole. My dzisiaj przedstawiamy przepis na pyszną rybę wigilijną.

Składniki:

• Filety karpia bez ości ,sandacza lub innej ulubionej ryby 2 duże lub 4 małe

• 1 marchewka ugotowana al dente

• 1 ogórek konserwowy

• kawałek sparzonego pora

• 1 posiekana łyżka natki pietruszki

• 1 posiekana łyżka koperku

• sól

• pieprz cytrynowy

• olej do smażenia

• 2 jajka

• bułka tarta do panierki

• sok z cytryny

 

Sposób przygotowania: 

Filety umyć (zamrożone odmrozić) wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, posolić, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Marchewkę ugotować al dente, wystudzić, pokroić w słupki, sparzyć kawałek pora, ogórki, pokroić w słupki, układać na środek ryby ,posypać zieleniną, zwijać roladki, spinać wykałaczkami. Panierować najpierw w bułce ,potem w jajku i na koniec znów w bułce.

Smażyć w 160 st C 9-10 min w frytkownicy lub głębokim oleju na patelni.