ZAPIEKANKA GRECKA

Pyszna grecka zapiekanka z wołowego mięsa mielonego i makaronu spaghetti wg przepisu Pani Lusi – Kuchareczka Bułeczka

Zapraszam do wypróbowania tego ciekawego przepisu.

Poziom trudności : średni

Składniki:
400 g mielonego wołowego mięsa
400 g makaronu spaghetti
1 puszka obranych pomidorów
2 cebule
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki tartego parmezanu
3 jaja
100 ml mleka (2/5 szklanki)
100 g mąki (1 płaska łyżka)
150 g margaryny (3/5 kostki)
15 ml oleju (1 łyżka)
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia suszona

Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Rozmieszaj parmezan z jajkami, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i dodaj do makaronu. Cebulę i czosnek posiekaj, pomidory pokrój w grubą kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć czosnek i cebulę, dodaj mielone mięso i podsmaż. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. Całość duś 20 min na małym ogniu.

Przygotuj sos beszamelowy: na osobnej patelni rozgrzej margarynę. Dodaj mąkę i powoli dolewaj mleko, ciągle mieszając. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Połowę ugotowanego makaronu spaghetti ułóż w naczyniu żaroodpornym, po czym dodaj usmażone mięso z warzywami i przykryj resztą makaronu. Całość polej sosem beszamelowym. Wierzch posyp suszoną bazylią. Zapiekaj wszystko przez 40 min w temperaturze 200°.

Z przepisu Pani Lusi – Kuchareczka Bułeczka