4 przepisy na domowe lody (bez cukru)

4 przepisy na domowe lody (bez cukru)

Lato kojarzy nam się z wakacjami, urlopem, wodą, ale i z … lodami! Uwielbiają je dzieci i dorośli. A najlepiej smakują te przygotowane w domu. Poza tym, że wiemy co w nich jest (przecież nie dodajemy żadnych sztucznych substancji „E”), to wspólne przygotowywanie to doskonały moment, by pobyć chwilę razem. Poniżej 4 przepisy na zdrowe, domowe lody.

4 przepisy na domowe lody (bez cukru)

Lody mango

Składniki:

  • 2 szklanka obranego, pokrojonego na mniejsze kawałki mango
  • 50 ml mleka kokosowego
  • opcjonalnie: łyżka miodu lub ksylitolu

Przygotowanie:

Mango zamrażamy minimum 3 godziny. Następnie zmrożone owoce wsypujemy do miski. Blendujemy do osiągnięcia kremowej konsystencji. Powoli dolewamy mleko. Miksujemy jeszcze moment. Na końcu lody dosładzamy. Przekładamy do pucharków i posypujemy domowym musli lub świeżymi owocami, np. truskawkami.

Lody jagodowe

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód
  • 150ml jogurtu naturalnego bez cukru
  • 150ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu, syropu z daktyli albo stewii

Przygotowanie:

W misce rozgniatamy widelcem jagody i słód. sDodajemy mleko kokosowe i jogurt. Dokładnie mieszamy i przelewamy do dużego naczynia, które można zamrażać. Wkładamy na noc do lodówki. Rano lody są gotowe!

Lody nutella

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe organiczne banany
  • ⅓ filiżanki Paleo Nutella (poniżej przepis)

Przygotowanie:

Składniki miksujemy blenderem. Przekładamy do naczynia, które można zamrażać. Wkładamy na min. 4 godziny do zamrażalki. Gotowe.

4 przepisy na domowe lody (bez cukru)

Paleo Nutella

Składniki:

  • 2/3 szklanki orzechów laskowych
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka naturalnego kakao
  • ½ filiżanki oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki + 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

Orzechy laskowe moczymy w wodzie przez noc, a następnie odcedzamy i dobrze wypłukujemy.

Następnie wsypujemy orzechy do miski, dodajemy szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Dodajemy kakao, olej kokosowy i syrop klonowy. Blendujemy do uzyskania konsystencji pasty. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy po łyżce wody. Masę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce do 3 tygodni.  

 

Lody truskawkowe

Składniki:

  • ok. 350 g truskawek (wcześniej zmrożonych)
  • mleka roślinnego, np. kokosowego, migdałowego, sojowego
  • szczypta ksylitolu lub innego słodu, np. miodu albo syropu daktylowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy w misce, blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do pucharków. Gotowe.