BARANEK WIELKANOCNY

Wielkanoc bez baranka nie może mieć miejsca.

Najczęściej jednak przynosimy baranka ze sklepu. A może tak spróbujecie upiec go same? Oto przepis:

Składniki:

3/4 szklanki mąki tortowej,
pół kostki masła,
12 dag zmielonych orzechów,
10 łyżek mąki ziemniaczanej,
10 dkg wiórków kokosowych,
3 jajka,
1 cukier waniliowy,
10 łyżek cukru kryształu,
2 łyżki miodu,
3 łyzeczki rumu,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.

Jajka utrzeć z tłuszczem, ucierając dodawać stopniowo cukry. Połączyc z mąką, proszkiem do pieczenia, solą oraz orzechami. Wlać rum i wszystko delikatnie wymieszać.

Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec ok 40 minut. Dowolnie udekorować upieczonego baranka.