CIASTO TRUSKAWKOWE

Pogoda nas nie rozpiesza. Tęsknimy już za słońcem i pysznymi letnimi owocami. Póki co musimy się pocieszyć mrożonkami.

Dzisiaj zapraszamy do  wypróbowania pysznego ciasta truskawkowego

 

Przygotowanie biszkoptu: 

– 5 jajek ,

– 5 łyżek mąki pszennej ,

– 5 łyżek cukru ,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mąkę i proszek do pieczenia a następnie ubić pianę z białek i dodać do całości koniecznie miaszając łyżką (ważne).  Piec od 25 – 30 minut w 170 stopniach.

 
Krem Truskawkowy

Składniki: Truskawki mrożone 1 paczka
2 galaretki truskawkowe
2 śmietany kremówki 30% ( w woreczku)
2 łyżki cukru

Rozmrozić truskawki i rozgnieść (odlać wodę). Ubić śmietany na sztywno, ugotowac galaretki w  1/2 litra wody. Połączyć śmietane z truskawkami i wlać chłodną galaretkę oraz wsypać 2 łyżki cukru. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Wlać masę na biszkopt i wsadzić do lodówki. Biszkopt można przesmarować dżemem truskawkowym. Na wierzch potrzec gorzką czekoladę.

 
Życzę wszystkim smacznego