JAJA W ZALEWIE

Pyszne jaja w zalewie, idealne na święta.

Zapraszam do wypróbowania tego prostego, a bardzo smacznego dania – przystawki. Czas przygotowania – ok. pół godziny. Nadają się nie tylko na świeta, ale również aby zachwycić niespodziewanych gości.

Składniki:
14 jajek,
4 szklanki wody,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
1 cebula,
3 łyżki soli,
3 liście laurowe,
1 łyżeczka ziarenek pieprzu,
1 łyżeczka gorczycy.

Jajka ugotować na twardo.  Wodę zagotować z przyprawami. Gotować ok. 15 minut. Dodać wino, poszatkowaną cebule i obrane jajka. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty. jajka z zalewą włożyć do słoja, a gdy już będą zimne zakręcić i wstawić na chwilę do lodówki.