Jak podawać drinki?

postanowienia noworoczne

Okres zabaw karnawałowych trwa.

Organizując imprezę powinnyśmy pokazać się jako perfekcyjne Panie domu. Ale dla nas nic prostszego.

 

Dzisiaj  PORADNIK JAK PODAWAĆ DRINKI?

Przyjęło się, że szampana i wina musujące podaje się w kieliszkach wąskich. Najlepsze są te lekko zwężone od góry, tzw. tulipany. Dozwolone są również szampanki kłosy, czyli te łagodnie rozszerzony w górze.
Jeśli chodzi o wina wytrawne białe i różowe to podajemy je w kieliszkach dużych na wysokiej nóżce. Z kolei wina wytrawne czerwone podaje się w dużych kielichach, pękatych na nie zbyt dużych nóżkach. Kruszony oraz poncze podajemy w szklanej wazie i każdy nalewa sobie szklaną łyżką do szklaneczek lub do kieliszków koktajlowych.

Rodzaje kieliszków
w czym podawać drinki

 

 

1. w tym kieliszku podajemy wodę;

2. Kieliszek do wina czerwonego

3. Kieliszek do białego wina

4. pyszny szampan

5. kieliszek uniwersalny

 

Przed podaniem trzeba pamiętać o chłodzeniu alkoholu. Szampan, wina musujące powinny mieć temperaturę ok 8 – 10 stopni, natomiast wina czerwone ok 16 stopni.

Przy nalewaniu trunków trzeba kierować się paroma zasadami a mianowicie:

– gdy komuś nalewamy stajemy przy nim po prawej stronie,
– szyjka butelki nie może dotykać krawędzi kieliszka,
– szampana i wina nalewamy częściami, na początku odrobinę a potem do 3/4 wysokości lampki,
– wina białe i wytrawne nalewamy do połowy wysokości kieliszka

Również ważną kwestią jest to,  jak pić?
– kieliszki z winami, które zostały schłodzone trzymamy za nóżkę,
– kieliszkami z winami nie schłodzonymi możemy trzymać albo za nóżkę albo za czaszę,
– wszystkie trunki pijemy pomału, aby dostrzec smak i aromat tych wyśmienitych napoii.

A jakie trunki podać?

Szampan jest idealny do wszystkiego, za jego pomocą wznosimy toasty. Pasuje do owoców oraz różnych deserów, a nawet do grilla. Bardzo często również spożywamy go przy owocach morza, kawiorze a także przy różnych przystawkach. Z truskawkami tworzy idealną parę.
Natomiast wino białe wytrawne pasuje do przekąsek i dań obiadowych, a zwłaszcza z rybami, serami, jajkami itd.
Wino czerwone wytrawne króluje przede wszystkim z mięsami, serami, grzybami.
Poncze i kruszony pasują do orzeszków, koreczków oraz różnych drobnych przekąsek.

Udanej imprezy – Magda