Pomysł na szybki obiad

ziemniaki, kurze kitki

Siadam wieczorem po całym dniu pracy i ostatnia moja myśl – co zrobić jutro na obiad? Pomysł na szybki obiad, który jednocześnie będzie smakował i dzieciakom i mężowi.  Oj tak, to prawdziwy problem.  Dzisiaj chciałam Wam przedstawić szybki przepis na pyszny obiad, który jest nie tyko łatwy w wykonaniu, ale również bardzo szybki.  Co będziemy potrzebowały do naszego dania? 

  1. 1 kilogram kitek kurzych;
  2. 1 kilogram ziemniaków;
  3. czosnek;
  4. masło;
  5. majeranek;
  6. tymianek;
  7. sól i pieprz;
  8. oliwa z oliwek;
  9. garnek żaroodporny.

Zaczniemy od przygotowania masy, którą będziemy wcierać w kitki i ziemniaczki. Do miseczki wlewamy 10 łyżek oliwy z oliwek. dodajemy 4 ząbki rozgniecionego czosnku, dodajemy pół łyżeczki soli, łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki tymianku rozcieramy w dłoniach i dosypujemy do naszej „mikstury”. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać w miarę jednolitą masę.

Kurze kitki (ok 6 sztuk) dokładnie myjemy i nacieramy przygotowaną wcześniej masą. Ziemniaki dokładnie myjemy i bez obierania, nacinamy i również nacieramy naszą masą. Tak przygotowane składniki układamy w naczyniu żaroodpornym – na spód kładziemy kitki, na górze ziemniaczki. Odstawiamy całość na noc do lodówki.

Gdy wrócimy z pracy szybciutko wyciągamy nasze danie z lodówki, dodajemy kilka plasterków masła, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni. Mamy teraz chwilkę dla siebie i dla Rodziny. Nasze danie będzie się tak dusiło ok 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy ziemniaczki  i kitki są miękkie. Jeżeli nie – wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika.

Nasze danie jest gotowe, możemy podawać z surówką z marchewki z ananasem, lub jabłkiem.

Życzę smacznego.