Randka z krewetką

Krewetki to jedne z najsmaczniejszych owoców morza. Potrawy z krewetek dają cały wachlarz możliwości i smaków. Można podawać grillowane w towarzystwie sosów, smażone na patelni z dodatkiem makaronu, ryżu, warzyw, owoców, a także gotować z nich egzotyczne zupy. Krewetki są jednym z najbardziej popularnych afrodyzjaków i zdecydowanie najprostszych do przygotowania, wystarczy kilka składników i można wyczarować pyszne i lekkie danie. Randka z krewetką ?Dlaczego nie.

Zanim jednak zabierzemy się za przyrządzanie krewetek, poznajmy je trochę bliżej.

krewetkowa randka
Fot. Łukasz Cyganek

Krewetki (łac. Caridea) są morskimi i słodkowodnymi skorupiakami, zaliczanymi do rzędu dziesięcionogów. Opisano około 2500 gatunków krewetek, jednak w celach konsumpcyjnych poławia się tylko część z nich. Występują w wodach całego świata. Większość światowych hodowli i połowów krewetek ma miejsce w zbiornikach wodnych w krajach południowo-wschodniej Azji.

Wśród wielu odmian najbardziej znane są:

  • krewetki tygrysie (Black tiger),  znane jako krewetki królewskie, to jedne z największych krewetek,
  • krewetki białe (Vannamei) – osiągają duży rozmiar, spodnia część ciała jest biała, pancerz – szarobrązowy,
  • krewetki czerwone argentyńskie,
  • krewetki grenlandzkie (północne),
  • krewetki małe koktajlowe.

Wszystkie odmiany różnią się przede wszystkim wielkością, kształtem odnóży i barwą.

Najczęściej spotykane są krewetki szare i czerwone, ale występują także żółte, kremowe, brązowe, a nawet zielone. Po ugotowaniu niemal wszystkie zmieniają barwę na czerwono-pomarańczową lub bladoróżową. Jeśli chodzi o rozmiar krewetek, to najpopularniejszym systemem jego określenia jest  podanie ilości krewetek znajdujących się w jednofuntowym opakowaniu (454 g). Czyli rozmiar np. 31/40 oznacza, że w opakowaniu 1 lb (funt) należy spodziewać się nie mniej, niż 31 sztuk i nie więcej niż 40 sztuk. To znaczy, że w opakowaniu o masie 1 kg krewetek w rozmiarze 31/40, należy się spodziewać około 80 sztuk krewetek. Natomiast w opakowaniu o masie 1 kg krewetek w rozmiarze 16/20, będzie ich około 42 sztuk. Uwaga! W przypadku krewetek całych (z głową) liczby oznaczają ilość sztuk w 1 kg. Nie trzeba być mistrzem patelni, aby przyrządzić przepyszne krewetki.

Tym razem proponujemy  wersje klasyczną, czyli krewetki zatopione w maślano-winnym sosie.

Składniki:

  • 500g krewetek królewskich surowych(świeżych lub mrożonych w pancerzach ). Pamiętajmy, że surowa krewetka ma kolor szary, jeżeli w opakowaniu ma kolor różowo-pomarańczowy oznacza to, że była poddawana była obróbce termicznej .
  • 4 ząbki  czosnku
  • 1 papryczka chili – czerwona
  •  oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ½ kostki  masła 82%
  • garść świeżej natki pietruszki
  •  białe  wino półwytrawne
  • sól i pieprz do smaku
  • bagietka – do podania
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
krewetkowa randka
Fot. Łukasz Cyganek

Przygotowanie krewetek:

Jeżeli korzystamy z krewetek mrożonych musimy je oczywiście rozmrozić. Najlepiej rozmrażać wolno w temperaturze pokojowej. Jeżeli mamy świeże i oczyszczone krewetki możemy od razu przystąpić do działania.

Krewetki oczyszczamy i osuszamy, pancerze odkładamy obok do miseczki Przygotowujemy oliwę krewetkową, która będzie stanowiła bazę do sosu:

Pancerze podprażamy na suchej patelni (jeżeli posiadamy głowy krewetek, jak najbardziej dodajemy).Gdy skorupki zmienią barwę na pomarańczowo-różową ,dolewamy oliwę z oliwek . Na bardzo wolnym ogniu prażymy dalej  pancerze i czekamy aż oliwa nabierze koloru.

krewetkowa randka
Fot. Łukasz Cyganek

Wyciągamy uprażone pancerze.

Na patelni rozgrzewamy wcześniej przygotowaną krewetkową oliwę z kopiastą łyżką stołową masła i  całą papryczką chili.

Uważamy, żeby masło się nie przypaliło.

Następnie dodajemy krewetki partiami , po 10 sztuk (żeby nie obniżyć temperatury tłuszczu). Smażymy maksymalnie pól minuty z każdej strony do uzyskania różowego koloru i szybko łopatką zdejmujemy z patelni na głęboki talerz lub miseczkę. Dodajemy łyżkę świeżego masła oraz świeży ząbek czosnku i podsmażamy kolejną partię. Czynność powtarzamy aż do wysmażenia  wszystkich partii krewetek. Cały czas uważamy, żeby nie przypalić masła. Jeżeli czosnek za bardzo się zrumieni, wyjmujemy z patelni i dodajemy świeży ząbek.

krewetkowa randka
Fot. Łukasz Cyganek
Po usmażeniu i odsączeniu ostatniej partii krewetek, do tłuszczu pozostałego na patelni po ich smażeniu wlewamy 10 ml białego wina.
krewetkowa randka
Fot. Łukasz cyganek

Zagotowujemy aż do momentu odparowania alkoholu. Szybko zmniejszamy ogień i usuwamy papryczkę chili. Sos przyprawiamy pieprzem, solą, szczyptą cukru  i skrapiamy sokiem z cytryny. Patelnię zdejmujemy z ognia.  Do gotowego gorącego (nie wrzącego sosu), dodajemy wstępnie podsmażane wszystkie krewetki oraz połowę pokrojonej świeżej natki pietruszki.

krewetkowa randka
Fot. Łukasz Cyganek

Drugą połowę pietruszki wykorzystujemy w momencie podania.

krewetkowa randka
Fot. Łukasz Cyganek

Pozostawiamy na gorącej patelni maksymalnie na 1,5 minuty i szybko przekładamy na talerze. Polewamy sosem.  Posypujemy świeżą natką pietruszki i podajemy ze świeżą bagietką i białym winem. Pozostaje jedynie, delektować się smakiem ! Smacznego!