Witaminy

witaminy i odpornośc

W okresie zimowym szczególnie jesteśmy narażeni na choroby. Zadbajmy o to, aby odporność naszą i naszych bliskich zwiększyć maksymalnie.

Jak jednak zwiększyć naszą odporność? Witaminy – to jest rozwiązanie

Dobrze dobrana dieta to klucz do przetrwania tego trudnego okresu. Dzisiaj WITAMINY. Gzie ich szukać?

Witamina Źródło
C – świeże owoce: czarna porzeczka, owoce cytrusowe, agrest, truskawki, owoce dzikiej róży i rokitnika
– warzywa: kiszona kapusta, brokuły, kalafior, pomidory, papryka, ziemniaki, koper włoski, szpinak, natka pietruszki,
– rzeżucha, kiełki zbóż i soi
A – produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba, drób
– ryby morskie
– masło
– jajka
– mleko i jego przetwory
– żółte i pomarańczowe owoce i warzywa (np. marchew, papryka, banany, brzoskwinie, morele)
B6 – drób
– wątroba wołowa
– płatki owsiane
– brązowy ryż
– drożdże
– zielone warzywa
– ziemniaki
E – całe ziarna
– kiełki pszenicy
– produkty zbożowe razowe
– migdały i orzechy
– awokado
– olej kukurydziany i arachidowy
– ryby
– ciemnozielone warzywa liściaste
– groch
– owoce dzikiej róży

 

witaminy

Codziennie musimy przyjąć określoną dawkę witamin, ale zdecydowanie lepiej gdy zrobimy to zjadając pyszne owoce i warzywa niż tabletki i suplementy diety. A porcja owoców na śniadanie to nie tylko dostarczenie witamin do naszego organizmu, ale również duża dawka lepszego samopoczucia.

W dziale KULINARIA znajdziecie ciekawe przepisy na sałatki zarówno z warzyw jak i owoców.

Smacznego!