ZUPA POROWA

Dzisiaj przepis na tani i bardzo zdrowy obiad.  Zupa porowa w roli głównej. Nie tylko pięknie wygląda na talerzu, jest smaczna, ale naprawdę bardzo zdrowa.

Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu.

Składniki:
2 duże marchewki,
2 duże pory,
6 średnich ziemniaków,
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany, może mieć 18%,
2 łyżki mąki do zaklepki,
2 litry wywaru z rosołu lub 2 litry wody i 2 kostki rosołowe
sól do smaku.

 

Przyrządzanie:
Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pory pokroić w cienkie krążki. Dodać do garnka zalewając wywarem lub wodą z kostka rosołową. Od chwili zagotowania gotować 20-30 minut. Potem dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Nastepnie wlewamy zaklepkę zrobioną z mąki i wody. Podgotować 3 mninuty. Na samym końcu wlewamy śmietanę.
Smacznego.