Prosty przepis na pyszne gofry

Pyszne gofry – to cudowny smak, wspomnienie lata, wakacji, dzieciństwa. Uwielbiam gofry i w sumie to nie znam osoby, która ich nie lubi. Dlaczego więc mam czekać przez cały rok, aż znów będę się mogła delektować ich smakiem.  Fakt, że te gofry jedzone w ciepły wieczór, podczas spaceru po plaży, smakuje jakby troszkę inaczej 😉 ale od czego mamy wyobraźnię? To co,  zabieramy się za przygotowanie. 

Co będzie nam potrzebne aby przygotować pyszne gofry? 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • Szczypta soli
  • Olej do wysmarowania gofrownicy

No i oczywiście gofrownica, która obowiązkowo powinna się znaleźć w każdym domu ;). 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i miksujemy ok 5 minut. Gofrownica musi być dobrze rozgrzana,  za pomocą pędzelka „malujemy” gofrownicę olejem i wylewamy małą chochelką pierwszą porcję.   Gofry pieczemy 3-4 minuty, aż do ich zarumienienia się. Po tym czasie będą znakomite, chrupiące i zawsze będzie ich za mało 😉 

Takie gofry koniecznie musimy przyozdobić. U mnie w domu oczywiście wszyscy chcą na słodko z owocami. Dodaję więc bitą śmietanę, owoce (truskawki, ananasy, brzoskwinie, jagody, maliny…) i polewam rozpuszczoną czekoladą lub syropem klonowym.

Po prostu palce lizać. Z takim daniem, nawet w zimny, jesienne wieczór poczujecie się mega wakacyjnie. POLECAM!